Hvorfor er det så vanskelig å opprettholde et vedvarende fredelig og gledelig sinn?

unsplash-image-iuqxv7kFj64.jpg

Siden vi alle har vår egen kilde til fred og lykke inni oss, kan vi kanskje lure på hvorfor det er så vanskelig å opprettholde et vedvarende fredelig og gledelig sinn. Dette skyldes vrangforestillingene som så ofte fyller sinnet vårt. Vrangforestillinger er forvrengte måter å se på oss selv, andre mennesker og på verden rundt oss - som et narrespeil som reflekterer en forvrengt verden.

sjokolade

Den forvrengte sinnstilstanden hat, for eksempel, ser andre mennesker som virkelig dårlige, men det finnes ikke noe slikt som en virkelig dårlig person. Ukontrollert begjær, også kjent som begjærlig avhengighet, begjærer sitt objekt som virkelig ønskelig og som en sann kilde til lykke.

Når vi har veldig lyst til å spise sjokolade, fremstår sjokolade som virkelig fristende. Men når vi har spist for mye og begynner å føle oss syke, virker det ikke lenger så attraktivt og det kan til og med fremstå frastøtende. Dette viser at sjokolade i seg selv, hverken er fristende eller frastøtende. Det er sinnet forvrengte av avhengighet som projiserer alle de behagelige kvalitetene på objekter og deretter relaterer til disse objektene som om de virkelig har disse fristende egenskapene.

Alle vrangforestillinger fungerer på denne måten. De projiserer sin egen forvrengte versjon av virkeligheten på verden og relaterer deretter til denne projeksjonen som om den var sann. Når vårt sinn er under påvirkningen av vrangforestillinger, er vi frakoblet virkeligheten og vi ser ikke tingene slik de egentlig er.

Siden vårt sinn er under kontroll av dype former for vrangforestillinger hele tiden, er det ikke overraskende at våre liv så ofte er fylt med frustrasjon. Det er som om vi hele tiden jakter etter luftspeilinger, kun for å bli skuffet når de ikke gir oss den tilfredsstillelsen vi hadde håpet.

Dette er et utdrag fra Ærverdige Geshe Kelsang Gyatso Rinpoche sin bok ‘Slik forvandler du ditt liv’ som snart kommer ut som en gratis norsk e-bok.

Neste mulighet for å lære mer:

Previous
Previous

Hvorfor er det så vanskelig å være lykkelig?

Next
Next

Hvor kommer problemer egentlig fra?