Fordelene med meditasjon

Formålet med meditasjon er å gjøre sinnet vårt rolig og fredlig.

 

Som nevnt tidligere (i innlegget Hva er meditasjon?), om vårt sinn er fredlig vil vi forbli frie fra beskymringer og mentalt ubehag, og vil dermed oppleve sann lykke; men om vårt sinn ikke er fredlig, vil vi finne det veldig vanskelig å være lykkelig, som om vi lever i de beste omstendigheter.

 

Om vi trener i mediasjon, vil vårt sinn gradvis bli mer og mer fredlig, og vi vil oppleve en renere og renere form for lykke.

Tilslutt vil vi ha evnen til å forbli lykkelig hele tiden, selv i de vanskeligste omstendigheter.

 

Vanligvis synes vi det er vanskelig ha kontroll over vårt sinn. Det er som om vårt sinn er som en ballong i vinnen, og vi blir blåst her og der av ytre omstendigheter.

Om ting går bra, er vårt sinn lykkelig, men om det går dårlig, blir vi med en gang ulykkelige. Et eksempel er om vi får det vi vil ha, slik som en ny eiendel, en ny posisjon eller en ny partner, blir vi begeistret og klenger oss sterkt til dem. Men siden vi ikke kan få alt vi vil ha, og siden vi uunngåelig vil bli skilt fra vennene, posisjonene og eiendelene vi nå nyter, vil denne mentale klebrigheten, også kalt avhengighet, kun forårsake smerte.

Men når vi ikke får det vi ønsker, eller mister noen som vi liker, blir vi fortvilte og irriterte. For eksempel om vi blir tvunget til å arbeide med en kolega vi ikke liker, vil vi mest sannsynlig bli irritert og fornærmet, resulatet blir da at vi ikke vil klare å arbeide effektivt med han eller henne og vår arbeidstid vil bli stressende og lite givende. Slike humørsvigninger oppstår fordi vi er i for stor grad involvert i den ytre situasjonen. Vi er som et barn som lager et sandslott som blir begeistret når det først er ferdiglaget, men som blir lei seg når det blir ødelagt av tidevannet.

 

Ved å trene i meditasjon, skaper vi et indre rom og klarhet som gjør oss i stand til å kontrollere vårt sinn uavhengig av ytre omstendigheter.

 

Gradevis vil vi utvikle en mental likevekt, et balansert sinn som er lykkelig hele tiden, i steden for et ubalansert sinn som svinger mellom ekstremene av begeistring og motløshet.

Om vi systematisk trener i meditajson, vil vi til slutt få evnen til å utrydde fra vårt sinn alle vrangforestillingene som er årsakene til alle våre problemer og lidelse. På denne måten, vil vi komme til å nå opplevelsen av nirvanas ypperste evigvarende fred og lykke. Da vil vi dag og natt, i liv etter liv, kun oppleve fred og lykke.

 
man i buddistisk meditasjon

I starten, selv om vår meditasjon ikke ser ut til å gå så bra, burde vi huske på at kun det å gi innsattsvilje i å trene i meditasjon skaper den mentale karmaen til å oppleve indre fred i fremtiden.

 

Lykken i dette livet og i våre fremtidige liv avhenger av opplevelsen av indre fred, som igjen avhenger av den mentale handlingen meditasjon.

 

Siden indre fred er kilden til all lykke, kan vi se hvor viktig meditasjon er.

 
 

Denne forklarigne er hentet fra Ærverdige Geshe Kelsang Gyatos bok ‘How to transform your life’ og oversatt til norsk av Kelsang Sanglam. Det arbeides for tididen med å ferdigstille boken for å publikasjon på norsk.


Vi har mange forskjellige kurs for deg som er interesert i meditasjon:

 
 
Previous
Previous

Slik starter du med meditasjon

Next
Next

Hva er meditasjon?