Meditasjon er et sinn som fokuserer ensrettet på et dydig objekt, og dens funksjon er å gjøre vårt sinn fredlig og rolig.

Når vi mediteter, utfører vi en mental handlig som vil føre til en opplevelse av indre fred i fremtiden.

Vanligvis, iløpet av livet, opplever vi vrangforestillinger dag og natt, og disse er det motsatte av mental fred. Noen ganger, opplever vi derimot en naturlig indre fred, og grunnen til det er at vi i tidligere liv har konsentrert oss på dydige objekter.

Et dydig objekt er det som er årsaken til vår opplevelse av et fredlig sinn når vi analyser og konsentrerer oss på det.

Om vi konsentrerer oss på et objekt som får oss til å utvikle et ufredlig sinn slik som sinne eller avhengighet, er dette en indikasjon på at for oss er dette et udydig objekt. Det er også mange nøytrale objekter som er verken dydige eller udydige.

Det er to typer meditasjon:
analytisk meditasjon og plasseringsmeditasjon. Analytisk meditasjon involverer en kontemplasjon av meningen av en åndelig instruksjon som vi har hørt eller lest.

Ved å dypt kontemplere slike instruksjoner, vil vi etterhvert nå eksakte konklusjoner, eller så gjør det at et bestemt dydig sinn oppstår.

Dette vil da bli objektet til plasseringsmeditasjon. Når vi konsentrerer oss enstrettet på denne konklusjonen eller dydige sinnstilstanden så lenge som mulig, så vi blir dypt kjent med den. Denne enstrettede konsentrasjonen er plasseringsmeditasjon.

Analytisk meditasjon er ofte kalt ‘kontemplasjon’, og plasseringsmeditasjon er ofte kalt ‘meditasjon’.

Plasseringsmeditasjon avhenger av analytisk meditasjon, og analytisk meditasjon avhenger av å lytte til er lese åndelige instruksjoner.


Denne forklarigne er hentet fra Ærverdige Geshe Kelsang Gyatos bok ‘How to transform your life’ og oversatt til norsk av Kelsang Sanglam. Det arbeides for tididen med å ferdigstille boken for å publikasjon på norsk.


Vi har mange forskjellige kurs for deg som er interesert i meditasjon:

 
 
Previous
Previous

Fordelene med meditasjon

Next
Next

Hva betyr det egentlig å si at noe er verdifullt?