Slik starter du med meditasjon

meditasjon på gulvet med beina i kors

Det første steget i meditasjon er å stoppe distraksjoner og gjøre sinnet vårt klarere. Dette kan oppnås ved å gjøre en enkel pustemeditasjon.

Vi velger oss et rolig sted for å meditere og setter oss ned i en behagelig positur. Vi kan sitte i den tradisjonelle ‘beina-i-kors’ posituren eller hvilken som helst annen positur som er behagelig.

Meditasjon på stol

Om vi ønsker kan vi sitte på en stol. Det viktigste er at vi holder ryggen vår rett for å forhindre sinnet vårt fra å bli for sløft eller søvning.

Vi sitter med øynene delvis lukket og vender vår oppmerksomhet mot vår pust. Vi puster naturlig, helst gjennom neseborene, uten å forsøke å kontrollere pusten vår, og vi prøver å bli beviste på følelsen av pusten når den entrer og forlater våre nesebor. Denne følelsen er vårt meditasjonsobjekt. Vi burde prøve å konsentrere oss på dette til ekslusjonen av alt annet.

Først vil vårt sinn være veldig travelt, og det kan hende vi til og med føler at meditasjonen gjør vårt sinn travligere; men i det som faktisk skjer er at vi bare blir mer beviste på hvor travelt sinnet vårt faktisk er.

Det vil komme en sterk fristelse til å følge de forskjellige tankene når de oppstår, men dette burde vi motstå og dermed forbli fokusert ensrettet på følelsen av pusten.

Når vi finner ut at sinnet vårt har vandret og følger våre tanker, burde vi med en gang vende tilbake på vår pust. Vi burde gjøre dette igjen og igjen, så mange ganger det behøves, helt til sinnet forblir på pusten. Om vi øver med tålmodighet på denne måten, vil våre distraherene tanker gradvis avta og vi vil oppleve en følelse av indre fred og avslapning. Vår sinn vil føles klart og romslig og vi vil føle oss forfrisket.

Når det er storm på sjøen, blir sedementer oppvirvlet og vannet blir gromsete, men når vinden blir svakere vil gørma gradvis legger seg og vannet bli klart. På en lignende måte, når den ellers uopphørlige flyten av våre distraherende tanker blir roet ned ved konsentrasjon på pusten, vil vårt sinn bli uvanlig klart. Vi burde forbli med denne fredlige sinnstilstanden en stund.

storm på sjøen

Selv om pustemeditasjon kun er et forbredende stadiet i meditasjon, kan det være ganske kraftfult. Vi kan se at fra denne øvelsen er det mulig å oppleve indre fred og tilfredshet kun ved å kontrollere sinnet, uavhengig av alle ytre forhold.

 

Når turbulensen av distraherende tanker avtar og vårt sinn faller i ro, vil en dyp lykke og tilfredshet oppstå naturlig fra innsiden.

 

Denne følelsen av tilfredshet og velvære hjelper oss å håndtere hverdagslivets travelheter og vanskeligheter. Så mye av stresset og anspentheten vi vanligvis opplever kommer fra vårt sinn, og mange av problemene vi opplever, inkludert sykdom, blir forårsaket eller forverret av dette stresset.

Kun ved å gjøre pustemeditasjon i ti eller femten minutter hver dag, vil vi ha evnen til å redusere dette stresset. Vi vil oppleve en rolig, romslig følelse i sinnet, og mange av våre vanlige problemer vil forsvinne. Vanskelige situasjoner vil bli enklere å takle, vi vil naturlig føle oss varme og velvillige mot andre, og våre relasjoner med andre vil gradvis forbedres.

Vi brude trene i denne forbredende meditasjonen helt til vi har redusert våre gråve distraksjoner, og deretter kan vi trene i de faktiske meditasjone forklart i denne boken (Slik forvandler du ditt liv). Når vi gjør disse meditasjone, brude vi starte med å berolige sinnet med pustemeditasjon, og så starte på stegene av analytisk og plaseringsmeditasjon i henhold til de spesifikke instruksjonene i hver meditasjon.


Denne forklarigne er hentet fra Ærverdige Geshe Kelsang Gyatos bok ‘How to transform your life’ og oversatt til norsk av Kelsang Sanglam. Det arbeides for tididen med å ferdigstille boken for å publikasjon på norsk.


Vi har mange forskjellige kurs for deg som er interesert i meditasjon:

 
 
Previous
Previous

An important update to our online programme

Next
Next

Fordelene med meditasjon