Hva er sinnet?

icone.png

Vi kan utvikle og opprettholde et fredelig sinn ved å forvandle sinnet vårt fra negative tilstander til positive tilstander, ved å inngå i de edle åndelige treningene som presenteres i denne boken. Med dette kan vi forvandle vårt liv fra en tilstand av elendighet til en tilstand av edel og evigvarende lykke.

Lykke og lidelse er deler av sinnet; Den første er en gledelig følelse, og den sistnevnte er en ubehagelig følelse. Siden lykke og lidelse er deler av sinnet må vi forstå sinnets natur og funksjon om vi vil unngå lidelse og finne sann lykke. Til å begynne med kan dette virke ganske ukomplisert siden vi alle har et sinn, og alle vet hva slags tilstand sinnet er i - om det er lykkelig eller trist, klart eller forvirret osv. Men om noen skulle spørre oss om hva sinnets natur er og hvordan det fungerer, ville vi sannsynligvis ikke kunne gi et presist svar. Dette er en indikasjon på at vi ikke har en klar forståelse av sinnet.

Noen tror at sinnet er hjernen eller en annen del eller funksjon av kroppen, men dette er feil. Hjernen er et fysisk objekt som kan sees med øynene, og som kan fotograferes eller repareres med kirurgi. Sinnet derimot er ikke et fysisk objekt. Det kan ikke sees med øynene, det kan heller ikke fotograferes eller repareres med kirurgi. Hjernen er derfor ikke sinnet, men kun en del av kroppen.

icone (1).png

Det er ingenting i kroppen som kan identifiseres som vårt sinn fordi kroppen og sinnet er forskjellige enheter. For eksempel, når kroppen vår er avslappet og immobil, kan vårt sinn være veldig opptatt med å flytte seg fra ett objekt til et annet. Dette er en indikasjon på at kroppen og sinnet ikke er samme enhet. I buddhistiske skrifter er vår kropp sammenlignet med et gjestehus og vårt sinn med gjesten som bor der. Når vi dør forlater sinnet vår kropp og går til neste liv, som en gjest som forlater et gjestehus for å gå til et annet.

Hvis sinnet ikke er hjernen eller en annen del av kroppen, hva er det? Det er et formløst kontinuum hvis funksjon er å oppfatte og forstå objekter. Fordi sinnet er formløst, eller ikke-fysisk av natur, er det ikke hindret av fysiske objekter. Derfor er det umulig for kroppen vår å dra til månen uten å reise i et romskip, men sinnet vårt kan nå månen på et øyeblikk bare ved å tenke på det. Å forstå og oppfatte objekter er en funksjon som er unik for sinnet. Selv om vi sier, "Jeg vet slik og slik" er det i virkeligheten sinnet vårt som vet. Vi kan vite ting kun ved å bruke sinne vårt.

Dette er et utdrag fra Ærverdige Geshe Kelsang Gyatso Rinpoche sin bok ‘Slik forvandler du ditt liv’ som snart kommer ut som en gratis norsk e-bok.

 

Neste mulighet til å finne indre fred:

Previous
Previous

Hva skal til for at vår åndelige trening skal lykkes?

Next
Next

Hva er moralsk disiplin?