Kan man finne sann lykke ved å forbedre ytre forhold?

Fra den gang denne verden utviklet seg, har folk brukt nesten all sin tid og energi på å forbedre ytre forhold i sin søken etter lykke og som løsning på sine problemer. Men hva har blitt resultatet? I stedet for at deres ønsker har blitt oppfylt, har menneskelig lidelse og problemer fortsatt å øke, mens opplevelsen av lykke og fred har minsket. Dette viser tydelig at vi til nå ikke har funnet den korrekte metoden for å redusere våre problemer og øke vår lykke.

Den faktiske korrekte metoden for å gjøre dette er ved å endre vår holdning fra negativ til positiv. Vi må forstå dette med vår egen erfaring. Hvis vi undersøker hvordan vi opplever problemer og misnøye, kan vi forstå at de alle er skapt av vårt ukontrollerte begjær; ønsket om at vi selv skal være lykkelige hele tiden. Ved å stoppe dette ønske og i stedet ønske at andre skal være lykkelige, vil vi ikke ha problemer og misnøye i det hele tatt.

Om vi øver oppriktig hver dag i å stoppe ønske om vår egen lykke, og i stedet ønske at andre skal være lykkelige hele tiden, vil vi med vår egen erfaring innse at en slik trening, som forhindrer avhengigheten til oppfyllelsen av våre egne ønsker, fører til at vi ikke opplever problemer eller misnøye i et hele tatt. Således, om vi virkelig ønsker edel, evigvarende lykke og frihet fra elendighet, må vi lære å kontrollere vårt sinn, hovedsakelig vårt begjær.

Utdrag fra Ærverdige Geshe Kelsang Gyatso Rinpoche sin bok ‘Slik forvandler du ditt liv’ som snart kommer ut som en gratis norsk e-bok.

Dette bilde er fra Tempelet for verdensfred som er en del av det internasjonale retrettsenteret i Grand Canyon, USA.

Dette bilde er fra Tempelet for verdensfred som er en del av det internasjonale retrettsenteret i Grand Canyon, USA.

Previous
Previous

Hvor kommer problemer egentlig fra?

Next
Next

Er det egoistisk å streve etter nirvana?